Wat is de plaats van de psychotherapie?
Psychotherapie valt binnen de Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg (SGGZ) in Nederland. De SGGZ is bedoeld voor mensen met langdurige of terugkerende psychische problemen, die een gespecialiseerde behandeling vereisen, bijvoorbeeld, psychotherapie, welke door erkende psychotherapeuten wordt gegeven.
De Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg (SGGZ) biedt behandeling aan mensen, die niet voldoende geholpen kunnen worden binnen de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ)
Psychotherapie is een essentieel onderdeel van de SGGZ. Als u denkt dat u baat zou kunnen hebben bij psychotherapie binnen de SGGZ, bespreek dit dan met uw huisarts of een andere zorgprofessional om de juiste verwijzing en zorg te krijgen.
Wat zijn de doelen van psychotherapie?
Psychotherapie is een toepassing van theoretische, wetenschappelijke en praktische kennis, zij is er op gericht is om:
* symptoomverlichting en persoonlijkheidsverandering te bieden;
* om toekomstige symptomatische episodes te beperken;
* de kwaliteit van leven te verbeteren;
* het functioneren in werk, opleiding en relaties te bevorderen;
* om de kans op gezonde levensbeslissingen te doen toenemen en andere voordelen te bieden.
Wat is er nodig? Verwijzing en vergoeding.
- Verwijzing: Voor toegang tot de SGGZ en psychotherapie is een verwijzing van een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist nodig.
- Vergoeding: Psychotherapie binnen de SGGZ wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar er geldt wel een eigen risico. Het is belangrijk om bij je zorgverzekeraar na te gaan welke specifieke voorwaarden en vergoedingen van toepassing zijn.
Start en intake.
In de intakefase staan de volgende vragen centraal: wat zijn uw problemen, wat zijn uw klachten? Wanneer zijn ze gestart? Wat is uw achtergrond en uw levensverhaal? Het doel van deze fase is om goed zicht te krijgen op uw klachten. Wat zijn de (onderliggende) factoren die de klachten en problemen veroorzaken en/of in stand houden? Ik betrek bij de diagnostiek, indien nodig, de informatie die is verzameld bij de huisarts, de bedrijfsarts of eerdere behandelaars. De diagnostiekfase neemt meestal drie gesprekken in beslag. Daarna volgt een behandelplan gesprek, waarin ik een voorlopige verklaring van de klachten en problemen geef en een voorlopige behandelstrategie voorstel. Voor psychotherapie is het van belang dat het behandelplan het doel van de psychotherapie duidelijk maakt en welke (onderliggende) factoren een rol spelen in het ontstaan en/of voortduren van de problematiek. In het behandelplan staan de volgende vragen centraal: wat wilt u bereiken en via welke methode. Het maken van keuze voor en uitvoering van een specifiek behandelplan is een proces van gezamenlijke besluitvorming. Zonder overeenstemming over het probleem, de aanpak, het nagestreefde effect en de gewenste uitkomsten kan er geen sprake zijn van goede psychotherapeutische behandeling
|