Voor Wie?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat psychoanalytische psychotherapie voor diverse psychische problemen en voor diverse leetijdsgroepen helpend is. Het is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode. Psychotherapie is met name geschikt en effectief voor aanhoudende psychische problemen.De psychische problemen gaan in het algemeen gepaard met significante lijdensdruk of beperkingen in het functioneren op sociaal of beroepsmatig gebied of op andere levensgebieden. Psychoanalytische psychotherapie is gericht op herstel. Cliënt en psychotherapeut hebben gesprekken met elkaar om zo levensstijl en persoonskenmerken te veranderen. Op deze manier kunnen psychische klachten en problemen verminderen of worden opgeheven. Bij psychotherapie staat de persoonlijke ervaring van u als cliënt centraal. Het gaat om de betekenis die u geeft aan die ervaring, om uw eigen perspectief en betekenisverlening.

 

Psychoanalytische psychotherapie.

De behandeling richt zich op U als persoon. Het redeneren van mensen in allerlei alledaagse situaties heeft aangetoond, dat iedere mens persoonlijke gedachten, verhalen en overwegingen heeft en hanteert en dat deze overtuigingen een invloed hebben op de kwaliteit van je leven. Deze overtuigingen en zienswijzen vormen tezamen de persoon die je bent, en worden gevormd in de jaren van het kleine kind. Er bestaat dus een ´ verbondenheid-in-tijd ´: een verbinding tussen iets wat er vroeger gebeurd is en wat je later geworden bent. De psychoanalytische benadering hier stelt, zo beschouwd, dat ervaringen in de vroege levensjaren van wezenlijk belang zijn voor de verdere persoonlijkheid en groei. Doel van de behandeling is het onderzoeken hoe deze overtuigingen waarvan je vaak (deels) onwetend bent en die je als kind gevormd hebt, een invloed uitoefenen op het in stand houden van problemen en klachten en op de kwaliteit van je leven.


In psychoanalytische therapie bent u een actief en betrokken medespeler, eerder dan dat u ‘wordt’ behandeld. U moet het zelf doen, maar niet alleen: de therapeut gaat samen met u de soms pijnlijke of moeilijke weg, eerder dan dat hij raad of advies geeft. 

Psychoanalytische therapie is gebaseerd op de regel van de vrije associatie. Tijdens het vertellen wat er in u opkomt, kan er van alles gebeuren: er ontvouwt zich een rode draad, een eigen verhaal, of u botst op onverwachtse wendingen in het spreken, of u voelt dat u blokkeert in uw spreken. We herinneren aan de uitdrukking ‘waar het hart van vol is, loopt de mond van over’. De regel van de vrije associatie keert deze zegswijze om: waar het spreken, de mond van overloopt is het hart van vol. 
Volgens deze regel van de vrije associatie spreekt u, en uw therapeut zal luisteren en soms hierbij stilstaan zodat de diepere betekenis van klachten of symptomen duidelijk kan worden. Ook kan over angstwekkende, pijnlijke, schuldbeladen, beschamende en/of ondraaglijke neigingen, gedachten of gevoelens worden gedacht en gesproken in plaats van ze op allerlei manieren te trachten weg te krijgen.
Want vaak gaat u juist lijden onder gevoelens die niet denkbaar en bespreekbaar zijn, en die op allerlei manieren weg worden gehouden uit onze bewuste gedachtewereld, door ze in te slikken of op te kroppen, te onderdrukken, te verbergen en te ontkennen, of ze in allerlei gedrag af te reageren of ervoor in allerlei roesmiddelen te vluchten. 
In een goed lopende psychotherapie ontwikkelt zich een band met de therapeut waarin zich bepaalde verschijnselen kunnen herhalen. Er is de gelegenheid om bij de levendigheid van deze therapeutische relatie stil te staan: deze levendigheid in verband kunnen zien met levenservaringen en levensgeschiedenisis draagt ertoe bij om tot een doorleefd inzicht te komen in uw levenspatronen en levenswijzen.
Ook kan de therapeutische relatie de gelegenheid bieden om positieve emotionele ervaringen op te doen en van daaruit opbouwend verder te werken.


Door die gezamenlijke beleving en overdenking kan de innerlijke ervaring verdiept worden. Het innerlijk van de patiënt wordt verrijkt en versterkt. Het einddoel van de psychoanalytische therapie is een vermindering van symptomen en klachten, en ook het verwerven van een grotere rijkdom, vrijheid en bewustzijn van voelen, denken en handelen. Een psychoanalytische psychotherapie richt zich op duurzame verandering, méér veerkracht en een sterker persoonlijk evenwicht